‘Ook als je niet alles regelt, is er hoop’

Steun Vibes magazine
Begeleidende tekst
Mijn gekozen donatie € -

Kaartje leggen met Emmelie van Dongen 

In deze rubriek vragen we een lezer om een kaart te trekken en aan de hand daarvan volgt een kort gesprek. In deze aflevering Emmelie van Dongen die op een wereldreis kennismaakte met het fenomeen Yesstories en dit concept naar ons land haalde. 

De kaart Dodenvallei (uit de set De Kracht van de Aarde) BetekenisIk ben veerkrachtig, Er is hoop. Ontberen doet waarderen 

De dodenvallei in de Verenigde Staten kent een diepe en lange, nauwe vorm. Daardoor is het er extreem heet. Een van de mysterieuze dingen in de vallei is het fenomeen van zich verplaatsende stenen die duidelijke sporen achterlaten. 

De afbeelding oogt niet direct sympathiek, maar het trekken van deze kaart is geen grote verrassing. Emmelie van Dongen: “Toen ik tijdens mijn wereldreis naar Nepal ging, kwam ik aan zonder nog te weten waar ik zou verblijven. Die uitdaging ging ik met mezelf aan. Ik zocht gewoon iemand op met een ‘fijn hoofd’ om te vragen naar een goede plek en het werkte. Ook als je niet alles vantevoren regelt ,is er hoop. Een fijn hoofd is voor mij iemand die lichtjes in zijn of haar ogen heeft en energie uitstraalt. Ik vind zeker dat ik veerkrachtig ben. Ik kan goed omgaan met uitdagende situaties.” Na enig nadenken. “Ik kan ook wel ontzettend zwoegen met zaken. Dat leert deze kaart me ook wel.” 

Gedurende haar wereldreis kwam ze op het spoor van de Yesstories. In Marokko ontmoette ze een Engelsman die Yesfestivals in Londen organiseert. Ze ging er kijken, werkte mee en vertaalde het concept naar Nederland. Het concept is even eenvoudig als diepgaand. Een aantal mensen vertelt op een podium aan de zaal waarom ze op een bepaald moment duidelijk ‘ja’ tegen iets zeiden. Het kan gaan om het omgaan met een ziekte, een carriereswitch of een hartstochtelijke wens.  

Emmelie van Dongen: “Ja zeggen is soms angstig, maar opent nieuwe deuren. Ik vertaal het als het leven met beide handen aangrijpen. Dat heb ik op reis gedaan en nu ook met de Yesstories. Er komen nu mensen op mijn pad met een interessant verhaal. Maar ik zeg niet altijd ja. ‘Nee zeggen kan ook heel veel ruimte geven.” “Ik zou nog heel graag ja zeggen tegen andere dromen. Tegen een leven in de natuur, wonen in een houten huis en in de buitenlucht bijvoorbeeld theaterworkshops geven.”  

Wat dat betreft sluit de kaart mooi aan. Nog springende stepping stones genoeg. Een volgende stap is in ieder geval een boek. “Tijdens mijn reis heb ik veel geschreven. Dat ging vanzelf eigenlijk. Normaal heb ik voortdurend Knabbel en Babbel in mijn hoofd die zich overal mee bemoeien, maar nu was het net alsof er iemand in mijn plaats schreef. Heel fijn om mee te maken. Het boek moest gewoon geschreven worden. 

Geschreven door
Ruud Poels
Bekijk alle artikelen
Laat een antwoord achter

Geschreven door Ruud Poels