Twijfel, vertrouwen… stappen zetten!

Ik ontmoet veel mensen in mijn werk die mij echt raken. De mensen die ik tegenkom zijn bijna altijd mensen die het verschil willen maken. Daarom zitten ze in mijn groepen, of werk ik in hun bedrijven. Het gaat er bijna altijd om dat ze een stap willen zetten, meestal een flinke stap. Hun gevoel laat zich samenvatten in drie bewegingen:

  • ze voelen dat wat er nu is, niet meer werkt,
  • ze wéten dat er iets anders is, dat hen beter dient,
  • ze weten niet precies wat het is of waar ze het moeten beginnen.

Hoe groot het verlangen om te veranderen ook is, er lijkt vaak een even grote twijfel te zijn om het niet te doen. Toch is het heel belangrijk om het verlangen van vooruitgang te erkennen in jezelf. Sommigen voelen het als iets wat in hen smeult en niet uitgedoofd kan worden. Anderen voelen juist een sterk commitment om nú een besluit te nemen of een stap te zetten. Wanneer je diep in jezelf wéét dat het nu tijd is, duw dat dan niet weg, maar stel jezelf dan de vraag ‘wat als ik me laat leiden door mijn weten? Kun je de leiding uit handen geven en vólgen wat je innerlijk weten aan leiderschap biedt. Je hart volgen dus. Ook als je wéét dat dat uitdagend zal zijn.

Grote veranderingen komen namelijk eerder uit je hart voor dan uit je hoofd. Ga maar na, de grote besluiten in je leven waren zeer waarschijnlijk gevoelsbesluiten een geen rationele afwegingen.

Door je aanpak te veranderen van leiden naar volgen, ga je pas echt creëren. Je wordt je bewust van zoveel aspecten om je heen die je verandering steunen en mee mogelijk maken. Ik begeleid al meer dan tien jaar mensen om die veranderingen waar ze zo diep naar verlangen mogelijk te maken. De meesten van hen zétten ook werkelijk te stappen waar ze in een training of programma aan gewerkt hebben. Bijna iedereen heeft de ervaring dat de werkelijke uitkomst van hun besluit altijd zo veel eenvoudiger was dan ze vooraf dachten. Verwachte problemen bleken kleiner, risico’s bleven uit en het ging vooral zo veel gemakkelijker dan gedacht.

Ons hart en ons voelen zijn krachtige instrumenten. Samen met onze mentale cognitie vormen zijn ons grotere intuïtieve weten.

Ik heb ook momenten in mijn leven meegemaakt waarin ik de stappen die ik zo graag wilde zetten, niet maakte. Tot ik niet anders kon. Tien jaar geleden stopte ik mijn prachtige loopbaan in het bankwezen. Ik maakte de stap om inkomsten, status en veiligheid (althans dat dacht ik toen allemaal) achter me te laten en richtte Het Eerste Huis op. Het was een geheel nieuw avontuur, ik voelde dat het wilde gebeuren en ik heb het gevoel gevolgd. Het is meer geworden dan ik toen durfde dromen.

Wat is jouw grotere weten over je eigen leven, je werk. Welke veranderingen dienen zich aan?

Geschreven door
Jos Rovers
Bekijk alle artikelen
Laat een antwoord achter

Geschreven door Jos Rovers